Καλοκαίρι και παραλία

Ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα που ο καλός καιρός μας επιτρέπει μεγάλο μέρος του χρόνου να χαιρόμαστε τις παραλίες, να απολαμβάνουμε τον ήλιο και να φοράμε ρούχα που αφήνουν το σώμα μας ντυμένο ελαφρά. Μαζί με αυτή την ευλογία, όμως, φαίνεται ότι έρχεται η ανησυχία για το πώς θα εμφανιστούμε στην παραλία, πώς θα φαίνεται το σώμα μας κάτω από τον ήλιο και μέσα από τα ελαφρά αυτά ρούχα. Τα τελευταία χρόνια, η ανησυχία αυτή φαίνεται να προσλαμβάνει αγχωτικές διαστάσεις, που μας ωθεί σε υπερβολές ή ακόμα και σε πρακτικές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Σολάριουμ, κρέμες μαυρίσματος, παράξενες δίαιτες που υπόσχονται άμεσο αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο, κρέμες για την σμίλευση του σώματος, κατά του τοπικού πάχους, της κυτταρίτιδας και κάθε ατέλειας του ανθρώπινου σώματος, γυμναστική στα όρια της εξάντλησης και κάποιες φορές αισθητικές επεμβάσεις, είναι μερικοί τρόποι στους οποίους καταφεύγουμε για να φτιάξουμε το σώμα που θα μας επιτρέψει να εμφανιστούμε στην παραλία όχι μόνο με στόχο να τραβήξουμε τα βλέμματα όλων πάνω μας, αλλά απλά για να αποφύγουμε τα ειρωνικά σχόλια  και τις εκφράσεις αποδοκιμασίας.

Ταυτόχρονα, βιώνουμε το επιπρόσθετο άγχος του στυλ που πρέπει να υιοθετήσουμε αυτή τη χρονιά για τις εμφανίσεις μας, τα μαγιώ που είναι στη μόδα, τα αξεσουάρ και τα ρούχα παραλίας, καθώς και διάφορες τάσεις που κατά καιρούς ακολουθούνται κατά κόρον από τους λουόμενους, όπως τα τατουάζ, το περίτεχνο μανικιούρ-πεντικιούρ, οι ολικές αποτριχώσεις και το τεχνητό μαύρισμα.

Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι δε θα έπρεπε να μας νοιάζει η εμφάνισή μας, η περιποίηση του σώματός μας και το στυλ μέσα από το οποίο εκφραζόμαστε. Τι γίνεται, όμως, όταν ανησυχούμε υπερβολικά για το πώς είμαστε και φτάνουμε σε σημείο να μη θέλουμε να χαρούμε το καλοκαίρι, να αποφεύγουμε τη θάλασσα ή να καταφεύγουμε σε ακραίες και επικίνδυνες μεθόδους για την υγεία μας, προκειμένου να νιώθουμε αποδεκτοί από τους άλλους;

Είναι γεγονός ότι η εμφάνισή μας μας απασχολεί όλους, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Συνήθως, συμβαίνει η εξής ιστορία: Το φθινόπωρο, γυρίζοντας από διακοπές ανανεωμένοι και ξεκούραστοι, παίρνουμε αποφάσεις που επιθυμούμε να τηρήσουμε όλη τη χρονιά και αφορούν στη βελτίωση του εαυτού μας. «Θα γυμνάζομαι, θα προσέχω τη διατροφή μου, θα ξεκινήσω yoga, pilates, kick boxing και ό,τι άλλο ήθελα πάντα να κάνω». «Τέρμα το έτοιμο φαγητό, κομμένο το αλκοόλ και το κάπνισμα, από δω και μπρος θα τρέφομαι σωστά και υγιεινά». Τι  περισσότερες φορές το τηρούμε μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και έρχεται η εποχή που «παρασυρόμαστε» και ξεχνάμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στον εαυτό μας, για να τις δώσουμε εκ νέου μετά την Πρωτοχρονιά ή να κοιτάξουμε αγχωμένοι τον εαυτό μας στον καθρέπτη με τον ερχομό της άνοιξης και να τρέξουμε να «χτίσουμε σώμα για παραλία».

Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στην παραπάνω ιστορία, τότε ανήκετε στην πλειοψηφία των ανθρώπων που λειτουργούν κάπως έτσι και είναι απόλυτα κατανοητό. Το να έχεις και να διατηρείς ένα αψεγάδιαστο σώμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζεται προσπάθεια καθημερινά με άσκηση και διατροφή. Εν ολοίγοις, χρειάζεται επιλογή ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, που εφαρμόζεται όλο τον χρόνο και που είναι δύσκολο να ακολουθηθεί από τους περισσότερους ανθρώπους. Στην καθημερινότητά μας βαριόμαστε να πάμε στο γυμναστήριο, θέλουμε να τρώμε φαγητά που παχαίνουν, δύσκολα λέμε «όχι» σε ένα γλυκό, ούτε στερούμαστε εξόδους για φαγητό και ποτό.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Να περάσουμε μια ζωή στερημένοι από απολαύσεις και θυσιάζοντας χρόνο και χρήματα για να αποκτήσουμε το τέλειο σώμα ή να παραδοθούμε σε όσα μας προσφέρουν ευχαρίστηση αλλά μας κάνουν να νιώθουμε άβολα για την εμφάνισή μας;

Η αλήθεια βρίσκεται στο ρητό των αρχαίων  Ελλήνων «παν μέτρον άριστον» . Το κλειδί είναι να αγαπάμε το σώμα μας όπως μας έχει δοθεί, με τις όποιες ατέλειες και τις όποιες ομορφιές του. Να το φροντίζουμε και να κάνουμε πράγματα για να έχουμε υγεία σωματική και ψυχική. Να απολαμβάνουμε γευστικά ό,τι μας ευχαριστεί κι όταν το παρακάνουμε να φροντίζουμε να ισορροπούμε ξανά. Να ακολουθούμε την άσκηση που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι, μας γεμίζει ευεξία και διατηρεί την σωματική και ψυχική υγεία μας. Να έχουμε το προσωπικό μας στυλ ακολουθώντας τις τάσεις της μόδας που μας αρέσουν και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, άσχετα με το ρεύμα της εποχής. Άλλωστε, η ομορφιά βρίσκεται σε ένα ευτυχισμένο πρόσωπο, απαλλαγμένο από την καταπίεση του να αρέσει σε όλους.

Ας απολαύσουμε το φετινό καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, όσα έχει να μας προσφέρει, εστιάζοντας στην ανεμελιά και στην ομορφιά της εποχής.

 


Σχολιάστε